Ultrahang

A lovak szaporodásbiológiájában 1980-ban használták első alkalommal. Napjainkban az ultrahangvizsgálat­ az állatorvoslásban ma már széles körben elterjedt diagnosztikai eljárás, mely során egy speciális készülék az emberi hallás felső frekvenciatartományát meghaladó hanghullámokat ad ki és  egy vizsgálófej „gyűjti össze” a szövetekről visszaverődött ultrahanghullámot.

Egy számítógép elemzi a visszhangot és a kapott információt egy kétdimenziós kép formájában meg is jeleníti az ultrahangos készülék képernyőjén.

Az ultrahangos kép megjeleníti a vizsgált szerv körvonalát, alakját és tartalmát. Jól elkülöníthetőek a különböző sűrűségű szövetek, vizsgálhatóvá válik egyes üreges szervek (pl. méh, húgyhólyag) tartalma.

 

 

A lógyógyászatban elsősorban a szaporodásbiológiában terjedt el a használata. Nélkülözhetetlen segítőeszköz a kanca vemhességének korai megállapításban (akár 12 nappal az utolsó fedeztetés/termékenyítés után). A korai ultrahangvizsgálat egyik felbecsülhetetlen előnye, hogy időben meg lehet állapítani az ikervemhességet. A vemhesség 35. napja előtt lehetőség van az egyik embrió végbélen keresztüli lezúzására (teljesen fájdalom és kockázatmentes beavatkozás) illetve az ikervemhesség hormonális megszakítására.

Az ikervemhesség szinte törvényszerűen vetéléssel (általában a vemhesség hetedik-kilencedik hónapjában), olykor nehézelléssel és természetesen súlyos lelki-anyagi veszteségekkel jár együtt.

 

Az ultrahangos vizsgálat a szaporodásbiológia más területein is nélkülözhetetlen:

  • a magzat fejlődésének nyomon követése
  • ciklusdiagnosztika
  • méhgyulladás
  • meddőség
  • a méh falában előforduló ciszták diagnózisában
  • petefészek rendellenességek diagnózisában (inaktív petefészek, hematóma, petefészek-daganatok)
  • rejtettheréjűség esetén a diagnózis felállításban
  • stb.

 

Az ultrahangos vizsgálatnak a végtagok puha szöveteinek (főleg inak) vizsgálatában is fontos szerepe van, például a lábközép tájékán fellépő íngyulladás, a hajlító inak rostjainak részleges vagy teljes szakadásának diagnózisában.

Jelenleg egy korszerű Sonosite M-Turbo, egy Pie Medical  SC-100  Falco és egy Honda HS-2000cine ultrahangos készülékkel dolgozunk.

Copyright © 2013 Mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás és Kórház.