Sebészet

 

                                                                                                                                                                                          

 

A mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás és Korházban lágyrész sebészeti és ortopédiai  beavatkozásokat egyaránt végzünk.

A műtéti körülmények európai színvonalúak, minden a lehető legnagyobb biztonságot és az esetleges komplikációk minimálisra csökkentését szolgálja.

A beteg megérkezésekor egy részletes klinikai vizsgálat és tájékoztatás után egy úgynevezett „narkózis bokszba” (ez egy speciális, gumi padlóval és gumival bélelt falakkal rendelkező helység) kerül, ahol intravénás altatás után egy elektromos csörlővel a műtőasztalra helyezzük, majd a műtőbe toljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

A műtéteket általános anesztéziában, altatógéppel végezzük, mely során a fontosabb élettani paramétereket (EKG, légzésszám, vérnyomás, SpO2, ETCO2) folyamatosan monitorizáljuk. Az altatógép mesterséges lélegeztető funkcióval is rendelkezik.

 

 

 

 

A leggyakrabban végzett lágyrész sebészeti beavatkozások közé tartozik a zárt-fedett herélés scrotális behatolásból. A fedett, lekötéssel végzett, úgynevezett „zárt herélés” a jelenlegi legbiztonságosabb módszer (az elvérzés, utóvérzés, bél vagy cseplesz előesésének illetve fertőzés veszélyének minimálisra csökkentése), éppen ezért felnőtt, illetve nagy értékű méneknél különösen ajánlott.

 

 

 

Az ortopédiai műtéti beavatkozások közül szeretnénk kiemelni az arthroszkópiát. Az arthroszkópia lehetővé teszi az ízületek belsejében kialakuló rendellenességek megtekintését, és ha szükséges, kisebb beavatkozások elvégzését is, például izületi leválások eltávolítását. A beavatkozás során egy apró bemetszésen keresztül vezetjük az izületbe az arthroszkópot (mely egy keskeny, száloptikai eszközt tartalmazó cső), így az izületi felszín egy, az eszközhöz csatolt monitoron láthatóvá válik. A szükséges beavatkozások egy másik apró bemetszésen keresztül bevezetett eszközök segítségével végezhetőek el.

 Mének ivartalanítása

 

 

A hím ivarú lovak ivartalanításának a jelenleg ismert, legbiztonságosabbnak tartott módja a döntve, fedetten, lekötéssel végzett kasztráció herezacskón keresztül.

A ló állva kasztrálásának jól ismert előnyei mellett (olcsó, gyors, nem igényel segédszemélyzetet) ismernünk kell a műtéti technikából adódó szövődményeket, melyek akár az állat elhullását is okozhatják. Ezek a szövődmények tökéletesen elvégzett beavatkozást követően is előfordulhatnak. A leggyakrabban előforduló szövődmények közül a teljesség igénye nélkül az utóvérzést, az elvérzést (mely történhet a külvilág fele vagy akár a hasüregbe), a bél és cseplesz előesést, hashártyagyulladást, felszálló fertőzést, szeptikémia kialakulását említjük meg.

A fedetten, lekötéssel végzett kasztrációval a fent említett szövődmények nagy része elkerülhető, a műtéti kockázat a minimálisra csökkenthető. További előnyt jelent, hogy a beavatkozást követően az állat akár két hét múlva visszatérhet a munkába illetve, hogy a műtét utáni fájdalom jelentősen csökken.
Pataizületi mankós állás műtéti kezelésePataizületi mankós állásról beszélünk, amikor a pataizület a végtag megterhelésekor is tartósan többé-kevésbé hajlított állapotban van. Világra hozott és szerzett formában is egyaránt előfordul. A betegség előrehaladtával a pata is súlyosan deformálódik; kezdetben a pata hegyfala meredek, a sarokfal magas, a párta- és hordozószél körmérete nagyjából azonos. Később a pata előredől, a hordozószél sarokfali része sem állás sem mozgás közben nem érintkezik a talajjal, súlyosabb esetben csupán a hegyfal érintkezik a talajjal.

Időben elvégzett műtéti beavatkozással mindez megakadályozható, a kórjóslat kifejezetten jónak mondható.

A műtét során a mély-újjhajlító ín segédina („distal check-ligament”) kerül átvágásra. 

Az alábbi két képen jól megfigyelhető a jelentős javulás már a műtétet követő második napon.

Copyright © 2013 Mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás és Kórház.