Sántaságvizsgálat

A sántaság a lótulajdonosokA csánk röntgenképe, elsősorban a lovassportokat űzők köreiben a legrettegettebb „betegség”. Valóban, hosszú évek munkája veszhet kárba egy pillanat alatt. Éppen ezért a sántaság okának kiderítése a lovas állatorvos legnagyobb kihívásai közé tartozik.

A sántaság diagnosztizálása szisztematikus, aprólékos, sok időt és türelmet igénylő betegvizsgálat. A részletes és pontos kórelőzmény felvétele és egy rövid általános áttekintés után  az állatorvos megfigyeli az állatot (nyugalomban és lépésben, ügetésben esetleg vágtában), alaposan áttapintja a végtagokat és általában speciális kiegészítő klinikai eljárásokat is igénybe vesz. Ilyenek például a különböző hajlítási-nyújtási próbák és a diagnosztikai érzéstelenítés.

A diagnosztikai érzéstelenítés során lentről felfele haladva „kikapcsoljuk” az egyes érző idegek által beidegzett területeket és a hatásból következtetünk a sántaságot kiváltó ok helyére.


 

 

 

 

 

A röntgenvizsgálat a nélkülözhetetlen kiegészítő műszeres vizsgálatok egyike. Cégünk a legmodernebb, hordozható digitális rendszerrel rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy a felvételeket a beteg tartózkodási helyén készítsük el.

 

 

 

 

 

 

A végtagok puha szöveteinek (elsősorban inak, szalagok) sérüléseinek vizsgálatakor gyakran ultrahangos vizsgálatra van szükség. Ez nagy teljesítményű ultrahangos készüléket és egyéb speciális kiegészítőket igényel. 

Copyright © 2013 Mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás és Kórház.