Kólika

Amit a kólikáról tudni kell…

 

kólika szó hasi fájdalmat, hascsikarást jelent, tehát nem egy betegség, hanem számos és igen változatos kórképnek a közös tünete. A kólikás fájdalom fő oka a hasi emésztőszervek különböző megbetegedései (valódi kólika), de gyakran más, nem emésztőszervi bántalmak is hasonlóan nyilvánulnak meg (ilyenkor ál-, vagy tüneti kólikáról beszélünk). Ál-, vagy tüneti kólikával találkozhatunk húgyúti megbetegedésekben (pl. húgyhólyaggyulladás, méneknél és herélteknél húgycső elzáródás), ivarszervi bántalmakban (pl. méhcsavarodás), nyelőcső-eltömődés, agyvelőgyulladás (veszettség), mérgezések, viszkető bőrbetegségek (pl. rühesség), vemhes kanca úgynevezett csikómozgásos hasfájása, de olykor éhség vagy szomjúság esetén is.

A valódi kólika a lovak egészségromlásának egyik leggyakoribb oka, egyes vélemények szerint a lovak megbetegedésének közel felét kólikás bántalmak adják. A kólikás betegség alaptípusától függően megfelelő orvosi beavatkozás hiányában akár 30-40%-ban elhulláshoz vezethet!

 

Miért kólikázik a lovam?

 

A lovakat anatómiai és élettani jellegzetességeik hajlamosítják a valódi kólikás megbetegedésekre.

A kis térfogatú gyomor (12-15 l egy 500 kg-os ló esetében) valamint az hogy a nyelőcső hegyes szögben éri el a gyomrot, a hányási képtelenség magában hordozza a gyomormegterhelés veszélyét.

A hosszú (19-30 méteres) bélcső, amely hosszú, szabad bélfodron függ nagy mozgásteret élvez a hasüregben, lehetővé téve egyes bélkacsok rendellenes helyzetbe való kerülését. A bélcső hosszában több természetes szűkület van (pl. a vastagbél medencei görbülete) amelyek könnyen eltömődhetnek, béltartalom felhalmozódást okozhatnak.

Különösen érzékenyek az időjárás-változásokra, melyeket gyakran kólikás bántalmak kísérnek, ezeket meteroropathiáknak nevezzük.

Különösen fontosak az étrendi hibák: a takarmány átmenet nélküli megváltoztatása, az etetés időpontjainak nem betartása, rossz minőségű (penészes, nedves, földel szennyezett) esetleg nem lónak készített takarmány (pl. marhatáp), a túletetés, jeges víz itatása, stb. gyakran állnak a kólikás fájdalmak hátterében.

Baktériumok, vírusok, paraziták gyakran okoznak gyomor, illetve bélgyulladást.

A kornak is döntő szerepe lehet egyes kólikás betegségek kialakulásában; újszülött csikóknál gyakori az úgynevezett bélszurokkólika, idősebb, rossz fogazatú egyedek (lásd: LÓFOGÁSZAT) bélsárpangásra hajlamosabbak.

 

 

 

 

Kólikás tünetek:

 

  • Étvágytalanság, DE: olykor a fájdalom enyhülhet, a beteg megélénkül, hozzálát az evéshez, iszik, aztán ismételten jelentkeznek kólikás tünetek
  • a ló nyugtalan, elülső lábaival kaparja a földet, a hátulsókkal pedig a hasa fele rúg, hátrafordulva a hasát kémleli
  • izzadás, ijedt tekintet
  • nehezített vizeletürítés
  • járása feszes, nehezen bírható mozgásra
  • minduntalan lefeküdni készül, óvatosan lefekszik, vagy kíméletlenül a földre veti magát, hempereg
  • rendellenes testtartásokat vesz fel: térdelés az elülső lábakon, kutyához hasonló módon való fekvés a szegycsonton, „hintaló-testtartás”)
  • a hasfal túlzott feszessége, a has térfogatának megnövekedése (pl. elsődleges vakbélfelfúvódás esetén a has aszimmetrikus kitágulása a jobb horpasz kidomborodásával)

 

Mindezen tünetek nagyon változatosan, más-más erősséggel jelentkeznek.

 

 

 

Mi a teendő?

 

Kólikás tünetek észlelése esetén haladéktalanul hívjunk állatorvost! Az állatorvos a ló alapos vizsgálata után eldönti, hogy a saját lehetőségei elegendőek-e a betegség leküzdésére, illetve állatkórházba kell szállítani a beteget. A szállítás és az állatkórházi ellátás költségei nagyok, ezért az állat tulajdonosát az állatkórházzal való egyeztetés után tájékoztatjuk a várható kiadásokról.

Fontos megjegyezni, hogy egyes megbetegedésekben (pl. bélhelyzetváltozás), amikor a helyszíni ellátás nem jöhet szóba, az életmentő műtétet 8 órán belüllehet a siker reményében elvégezni. Éppen ezért nem túlzás kijelenteni, hogy a kólikás tünetek észlelésétől kezdve minden perc létfontosságú lehet. Az alapos vizsgálat (fizikális vizsgálat, orr-nyelőcsőszondázás, végbélvizsgálat: KÖTELEZŐ!!!, esetleg laborvizsgálatok, a hasüreg próbacsapolása) nélkül beadott görcsoldó-fájdalomcsillapító készítmények fontos tüneteket nyomhatnak el, így értékes órákat veszíthetünk!

Copyright © 2013 Mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás és Kórház.