Mélyhűtött sperma

 2018-as termékenyítési szezonban érvényes szolgáltatási feltételek és árak:

 

Általános szerződési feltételek (ÁSZF)

 

1.) Az Általános Szerződési Feltételek minden szolgáltatásunk esetén külön írásos szerződés nélkül is automatikusan érvényesek. A szolgáltatás igénybevétele ezen feltételek elfogadását jelenti a megrendelő részéről.

 

2.) A kanca a telepünkre csak lóútlevél birtokában léphet be, melynek tartalmaznia kell egy évnél nem régebbi fertőző kevésvérűségre irányuló negatív laborvizsgálati leletet és egy évnél nem régebbi tetanusz-influenza elleni védőoltást igazoló bejegyzést.

Erre az intézkedésre jogszabályi követelések illetve elsősorban a kancák egészségének védelme miatt van szükség. Nem kötelező, de igen ajánlott továbbá herpeszvírus elleni védőoltás is.

Ezek hiányában a kanca egy úgynevezett karantén-istállóban kerül elhelyezésre, mely időszak alatt pótolni kell a hiányzó eredményeket. A karantén istállóban való tartozkodás ideje alatt semmilyen szaporodásbiológiai beavatkozást (ultrahang, termékenyítés) NEM VÉGZÜNK.


3.) Fizetendő költségek (a megadott összegek nettó árak)

  • kanca tartási költségek: 2000 HUF/nap, mely összeg tartalmazza a karámok, igény szerint a jártatógép illetve a fedeles lovarda használatát.
  • első ultrahangos vizsgálat: ingyenes
  • mélyhűtött spermával történő termékenyítés: Termékenyítési ciklusdíj: 50.000 HUF, mely a kanca telepre érkezésekor fizetendő és 3 egymást követő ciklusra vonatkozik. A kanca nem vemhesülése esetén ez az összeg nem kerül visszatérítésre. 
  • vemhességi díj (CSAK MÉLYHŰTÖTT sperma esetében!) : 50.000 HUF, a termékenyítést követő 16-ik napon elvégzett ultrahangos vizsgálat alapján. A vemhességi díj a vemhesség 90-ik napja előtt bekövetkezett és állatorvos által igazolt magazatelhalás esetén visszatérítésre kerül. A vemhesség 90-ik napja után bekövetkezett káresemény esetén a vemhességi díj nem kerül visszatérítésre. 
  • Spermadíj: a spermadíj a kanca telepről való távozása előtt fizetendő ki. 
  • járulékos költségek: amennyiben a klinikai, illetve ultrahangos vizsgálat során további kiegészítő vizsgálatokra (bakteriológia, citológia), illetve kezelésekre (hormonális kezelések, hüvelyplasztika) lenne szükség, azok áráról, ílletve a várható előnyökről esetleg kockázatokról minden esetben egyeztetünk a tulajdonossal.
  • sűrgősségi, vis-major költségek: amennyiben előre nem látható káresemény következtében a kanca, illetve a kísérő csikó egészsége veszélyeztetetté válik (pl. sérülés, kólika, allergiás reakciók), a kórház minden esetben megpróbálja felvenni kapcsolatot a Tulajdonossal és egyeztetni a szükséges beavatkozáról. Abban az esetben, ha ez nem sikerül és az állat érdeke megkívánja, elvézzük a beavatkozást, melynek költsége a Tulajdonost terheli.
 


 

 

 
  
  
Cassiloc

Agropoint CASSILOC- fagyasztott sperma vásárolható

 

Ár: 100.000 HUF; egy csomag 3 termékenyítésre elegendő szalmát tartalmaz. A kanca nem vemhesülése esetén 75.000 HUF visszatérítendő.

2005. évi születésű, szürke Holsteini mén

Méretei: 165/175-190-21

 

Származása:

  Capitano
 Capitol I 
  Folia
Cassini I  
  Caletto II
 Wisma 
  Prisma
   
  Lord
 Locato 
  Vienna II
Kara Sea  
  Maracaibo
 Arctis 
  Sominka

Agropoint Cassiloc 2007-ben, a holsteini Körung után, 90.000 eurós vételár ellenében került Magyarországra. Cassiloc a ménvizsgán sikeresen szerepelt. Elsősorban kitűnő felépítésével, szép mozgásával, és átlagon felüli ugróképességével hívta fel magára a figyelmet.

Apja, Cassini I, az egyik legjobb saját-teljesítménnyel rendelkező fedezőmén a világon. A sikeres 1990-es Körung után a Holsteini Tenyésztő Szövetség vásárolta meg. Elsősorban hihetetlen ugróképessége és kiemelkedő stílusa fogta meg bírálóit. 1991-ben tisztességgel helytállt a ménvizsgán, ugróteljesítménye jóval az átlagos felett volt (135, 39 pont). 7 évesen az utánpótláslovak között brillírozott, és 8 évesen több előkelő helyezéssel mutatkozott be S kategóriában is. 9 évesen a dán csapat színeiben Nemzetek Kupája-győztes csapattag lett, majd részt vett az 1997-es EB-n. Ezután Franke Sloothak vette át a lovaglását, amely útnak indította a világhír felé. Legnagyobb győzelmek: Modenai Nagydíj, Arnheimi Nagydíj, Nemzetek Díja Aachenben és Modenában. Helyezéseket értek el Világkupa-fordulókon Londonban, Párizsban, Lipcsében és Dortmundban. Ezeknek a páratlan sportsikereknek köszönhetően népszerűsége a mai napig töretlen maradt a tenyésztők között, amit számtalan kiváló utód hálált meg.

 

 

 


 

For Feeling

1.2.3.

For Feeling- fagyasztott sperma vásárolható

 

Spermadíj: 150.000 HUF. A kanca nem vemhesülése esetén 65.000 HUF visszatérítendő.

2012-ben lánya, Fidji island, az ukrán színekben versenyző Katharina Offellel a nyeregben megnyerte a Global Champions Tour Abu-Dhabiban szervezett nagydíjját, maga mögé utasítva többek között a kétszeres olimpiai ezüstérmes Gerco Schröder által lovagolt Eurocommerce Londont is.

1996. évi 167 cm magas sárga Hannoveri mén

Származása:

 

  Furioso xx
 Furioso II 
  Dame de Granville
For Pleasure  
  Grannus
 Gigantin 
  Goldi
   
  Marcio xx
 Monaco 
  Ahnenranke
Mien Droom  
  Graphit
 Grandessa 
  Lametta

For Feeling (1996),  a világ egyik legeredményesebb ugrólovának, For Pleasure-nek a  fia. For Feeling  a hannoveri ménvizsga  (Körung ) megnyerése után 1999-ben Adelheidsdorfban kimagasló eredménnyel nyeri a hannoveri lovak sajátteljesítmény vizsgáját is (100 napos teszt).  6 évesen hannoveri champion  Dobrockban és  7 évesen már els? S kategóriás versenyét  nyeri Joachim Winterrel.

{youtube}t2DyyXvftQk{/youtube}

Ezek után 3 évre a svéd állami ménes (Flyinge) bérli, majd 10 évesen kerül vissza Németországba Ralf Litz Istállójába és újra versenyezni kezd. A 3 év kihagyás után a mén S**-S*** versenyeken indul több győzelmet és helyezést szerez lovasával Amke Stromannal. A nem túl hosszú  versenykarrierje alatt összesen 180 helyezést ért el A-S kat -ig és ebből  57-szer "győztesként " hagyta el az ugró pályát, ami kimagasló teljesítmény!

Németországban 140 regisztrált utódja van. Tenyésztésbe állított ménutódainak száma 5, államilag elismert kanca utódainak száma pedig 42. Sportban  2011-ben 56 csikója versenyzett. Legkiemelkedőbb utódai:

Fidji Island S*****( Katharina Offel ). Videó megtekintéséhez kérem kattintson IDE.

Fashion 42 S*** (Andreas Kreuzer).

Fermoso S** ( Dieter Smitz). Videó megtekintéséhez kérem kattintson IDE.

Florida Lady Ixes S** ( Dieter Smitz )

For Good Feeling S** (Torben Köhlbrand)

Viszonylag kis számú ivadéka ellenére eddig  nagyon  sok  eredményesen versenyző lovat adott és reméljük így lesz ez Magyarországon is.  Tenyészértéke ( Zuchtwerte FN) ugróban 133 pont, 90 %-os biztonsággal.
For Feeling 2012-ben egy éves bérletre került a Mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomásra, 2013-tól mélyhűtött spermát tudunk ettől a kiválló méntől biztosítani.


Chupalido

1.2.

Agropoint Chupalido- fagyasztott sperma vásárolható

 

Ár: 100.000 HUF; egy csomag 3 termékenyítésre elegendő szalmát tartalmaz. A kanca nem vemhesülése esetén 75.000 HUF visszatérítendő.

2008. évi holsteini fajtájú pej mén

Apja: Calido I
Anyja: Pia XVI

Származása:

 

  Caletto I
 Cantus 
  Monoline H
Calido I  
  Coriander
 Baroness VII 
  Kollet
   
  Caletto II
 Caretino 
  Isidor H
Pia XVII  
  Calato
 Holla I H 
  Cimbria H

Chupalido a 2010-es holsteini Körungon mutatkozott be. Származása, külleme, mozgása és ugróképessége annyira elnyerte a vásárló szakemberek tetszését, hogy az aukción az árát a legmagasabb összegig licitálták. A ló a 2011. februári budapesti ménvizsgán kitűnően szerepelve megnyerte azt, így fedeztetési engedélyt kapott.

Chupalido anyja Pia XVII teljes testvére Chupachupnak, aki nemzetközi S kategóriás versenyek kiemelkedő részvevője. Pia XVII a holsteini 1298-as kancacsaládhoz tartozik, melynek további kiemelkedő képviselői: Chupamint, Lifestyle, Raimondo, Quebel, Emilion és Newton.

Chupalido apja, Calido I. a WBFSH fedezőmén ranglista 13. helyén, anyai nagyapja Caretino pedig a 4. helyén áll.

 

 


Cortez

Cortez - fagyasztott sperma vásárolható

 

Ár: 65.000 HUF; egy csomag 3 termékenyítésre elegendő szalmát tartalmaz. A kanca nem vemhesülése esetén 45.000 HUF visszatérítendő.


Apja: Contaro
Anyja: BeatriceSzármazása:

  Contender
 Con Air 
  Fair Lady IX
Contaro  
  Cascavelle
 I-Campari 
  Dixi III
   
  Quick Star
 Quite Hopefull 
  Palma
Beatrice  
  Destroyer
 Iedera 
  Eva 4 CF

Cortez a Magyar lótenyésztés figyelmét a 2010.02.13.-án Budapesten megrendezett  ménvizsgán vonta magára, amikor Faluhelyi Ádámmal a nyeregben első helyezést sikerült elérnie.

Apja, Contaro, az első Con Air ivadék amely fedeztetési engedélyt kapott holsteini fajtában.

Con Air(Contender/Carolus/Landgraf), napjaink egyik legjelentősebb holsteini fedezőménjének, Contendernek a fia. Contendernek több mint 30 ivadéka kapott fedeztetési engedélyt a Holsteini illetve Oldemburgi fajtában, míg közel százra tehető a világ egyéb sportló tenyésztő egyesületeinél összesen fedeztetési engedéllyel bíró fiainak száma.  Con Air Otto Beckerrel és Jose Laroccaval a nyeregben sikeresen szerepelt több nemzetközi sporteseményen.

Kiemelkedő ivadékai közül megemlíthetjük a következőket: Cashew (mf Accord II);1.50  Nemzetközi sportló, Catoo (mf Caletto I); fedeztetési engedély holsteini fajtában, Chevalier (mf Quinar); fedeztetési engedély: AHHA, Commander (mf Calvados II) fedeztetési engedély: Zangersheide, Contaro (mf Cascavelle) fedeztetési engedély holsteini fajtában, Contodo (mf Locato) fedeztetési engedély: Zangersheide.

Cortez anyja, Beatrice (Quite Hopeful/Destroyer/Mudret xx) kiváló ugróképességével és stilusával, kiegyensúlyozott idegrendszerével, könnyen lovagolhatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ivadékai:

2006 Cortez (apa: Contaro)

2008 Alcarda (apa:Duc de la Cour II,  Laudanumxx/Jalisco B/Starter)

2010 Lima  (apa: Limoncello,  Lorentin I/Capitol/Lord)

Cortez új gazdára Nagy-Britanniában talált, ahol sikeresen szerepel díjugrató eseményeken.

 

 


 

Nikidam du Chateau

1.2.3.4.

Nikidam Du Chateau

 

 

 

 

Spermadíj: 100.000 HUF. A kanca nem vemhesülése esetén 70.000 HUF visszatérítendő.

2001. évi 166 cm magas, Selle Francais pej mén

Származása:

  ALME Z*
 JALISCO B* 
  TANAGRA*
QUIDAM DE REVEL  
  NANKIN*
 DIRKA* 
  ONDINE DE BAUGY
   
  ALME Z*
 GALOUBET A* 
  VITI*
SOPHIE DU CHATEAU*  
  COR DE CHASSE*
 JAVOTTE D 
  BALLERINE III

 

 

Ha megnézzük a WBFSH (sportlótenyésztők világszövetsége) ugróörökítő ménrangsorát, azt látjuk, hogy a sellefrancaise fajtába tartozó örökítők évek óta az élmezőnyben foglalnak helyet. A világ legjelentősebb ugróversenyein pedig francia mének utódai rendre a legsikeresebbek. Ezért aztán sikeres ugrólótenyésztés manapság a legjobb francia mének használata nélkül, aligha lehetséges.

 

Az idei év a magyar sportlótenyésztés számára is tartogat egy esélyt, hogy ehhez a nemzetközi tendenciához csatlakozhasson. Hazánkban került ugyanis felállításra a sellefrancaise mén Nikidam du Chateau, amely maga is felívelő ugrópályafutást futott be, ugyanakkor már a sportlótenyésztésben is letette névjegyét, hiszen az ugrósportban sikerrel mutatkoznak be első ivadékai. Ismerkedjünk meg tehát egy különleges ló, különleges családjának nem mindennapi történetével.

 

Nikidam du Chateau, 2001-ben született Franciaországban. Ötéves elmúlt, mikor Németországba került és elindulhatott a sport, majd tenyészkarrierje. 2007-től a dél-német fajtákban rendelkezik fedeztetési engedéllyel. A ménvizsgát Radegastban teljesítette, ahol az ugróképességét 8,46 –os magas átlagpontszámmal ismerték el, miközben az átlagnál jobb lovagolhatósági pontszámot kapott (7,53). Első S* kategóriás győzelmeit 2012-13-ban szerezte; Ralf Litz, hazánkban is jól ismert profi lovas vezette sikerre a sportban úgy, hogy mellette a tenyésztésben is használták.   Legidősebb csikói így is még csak 7 évesek, ennek ellenére máris meglepően szép ugróeredményekkel rendelkeznek.

 

New York, Norain és Nice Guy nevű utódai már sikeresen bemutatkoztak M szintű (140 cm) versenyeken, de a fiatalabb korosztályban is több kitűnik az ugróképességével. Így No LimitNo Time és Nowaya is bemutatkozott már 130 cm-es pályán. A csupa sztárokkal tűzdelt pedigréje (lásd: fent) mellett, feltétlen ajánlja a mént, hogy viszonylag kevés (44) és a nem is túlságosan válogatott kanca után hamar, máris több, jó teljesítményt mutató, utódot tud felmutatni. Különösen jó reklám számára az is, hogy bátyja a híres Itot du Chateau, korunk egyik top lova volt. Attól sem kell tartani- főleg Itot du Chateau 153 cm-ére gondolván - hogy nem lesznek elég méretesek Nikidam csikói, hiszen a pej mén maga is 165 cm magas, utódai pedig kisebb kancák után is elég méretesnek, rámásnak mutatkoznak.

 

A származását megvizsgálva elsőként Nikidam apja, a ranglisták ugróörökítő éllovasa Quidam de Revel vonza a tenyésztői szemet, amely Európa és a világ valamennyi sportlótenyésztő fajtájának elismert és keresett ménje. Az Orange Peel xx-Ibrahim-AlmeZ-Jalisco B ugróvonal legismertebb örökítője. Ő maga a francia díjugrató válogatott tagjaként sikerrel megfordult az olimpián (egyéni 7.) és számos egyéb világversenyen, de igazából a tenyésztésben robbantott bankot. Utódai nyereményösszege alapján többszörös milliomos; 51 fedezőmén utóda van, köztük olyan, mára legendává vált örökítőkkel, mint a belga fajtában (BWP) világhírűvé vált Nabab de Reve, vagy a holsteini fajtában maradandót adó Quinar, és Quantum, vagy a kwpn Verdi.

 

Legalább ennyire érdekes azonban Nikidam du Chateau anyai oldala is, mely minimum annyi sztárt tud felvonultatni mint nagynevű apja. Pedig a történet egész hétköznapi módon, egy lószerető családnál kezdődött 1981-ben,Franciaországban. A pezsgőiről ismert Champagne vidékén, ahol az isteni nedűt termő domboldalak közt él Jan Grandjan, egy helyi gazdálkodó, aki vásárolt a lányának egy hátaslovat, hogy ugróversenyekre járhasson. A kanca Javotte D névre hallgatott. Nem is gondolták akkor, hogy ezzel a vásárlással történelmet írnak majd. A kanca remek ugrókarriert futott be Franciaországban, ezzel párhuzamosan a tenyésztésben is a csúcsra jutott. Olyannyira hogy ugróindex tekintetében a mai napig fennálló rekordot ért el. Az első csikója Nikidam du Chateau anyja, egy kiváló kanca, Sophie du Chateau volt, amelyet még további 17 követett, melyek közül az utolsó 2000-ben látta meg a napvilágot. Javotte D számos utóda közül 7 nemzetközi szintű ugróló született (Amande du Chateau, Carole du Chateau, Esther du Chateau, Etoile du Chateau, Horace du Chateau, Kartoom du Chateau, és Manuela du Chateau). Rajtuk kívül két tenyészmén fia Ulak du Chateau, Grand Veneur után, és Desir du Chateau szolgálja a tenyésztést. Utóbbi Nikidam-hoz hasonlóan Quidam de Revel után született. Jelenleg Írországban állomásozik, számos nagydíjas utóda van már.

 

Mielőtt elkezdenénk számolni Javotte D utódait, nem árt, ha tudjuk, hogy a közelben levő ménes, (Haras du Pin) és az ott dolgozószakemberek révén, a kiváló üzleti érzékéről is tanúságot tevő francia tenyésztő az elsők közt alkalmazta az embriótranszferben rejlő lehetőségeket. Így volt olyan év mikor kiváló kancája más recipiens kancák segítségével több csikónak is életet adott.

 

Amének tekintetében szintén nem volt megalkuvás, csak a legjobb volt elég jó. Az embrióátültetést, mint modern tenyésztési módszert, a tenyészetben maradó további kanca utódokkal így Sophie du Chteauval is folytatta, de erre még visszatérünk. Előbb álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg a kancaoldalt is.

 

Az Ibrahim vonalú Cor de Chase apaságú Javorette D,kancacsaládjáról(SF 105) csak szuperlatívuszokban lehet szólni. Anyja az anglo-arab Balerine III. két nagydíj szintű utódot adott,köztük az ismert GandCoeur A-t, és Összesen 14 unokája lett top sportló. Ennek az anglo arab kancának az apja nem volt más, mint a Cor de la Bryere apjaként elhíresült telivér mén, Rantzau xx, korának első számú ugróörökítője Franciaországban. Hogy a teljesítmény mennyire átitatja ezt az arab vért is bőven hordozó anyai oldalt, azt az is bizonyítja, hogy Balerine III anyjának is volt 4 nemzetközi szinten sikeres ugróló utóda (Moon Kiss, Lumpur,Gracefull,Admiral). Így aztán nem csodálkozhatunk azon, ha a vér nem vált vízzé, Javotte D lányaiban sem,sőt…

 

Tenyészkancaként a legsikeresebbnek épp Nikidam du Chateau anyja, az elsőszülött Sophie du Chateau bizonyult, amely a mai is átütő erővel örökítő Alme Z utód, Galoubet A után született. Galoubet A 30 éves koráig volt tenyésztésben, hosszú éveken át az USA-ban felállítva. Ma a WBFSH top ménjei közül az első Baloubet du Rouet-nek, és a harmadik Quick Star-nak is ő az apja. Sophie du Chateau tehát nem akármilyen felmenőkkel rendelkezett. Végül 28 utóda született szintén az embrió átültetéses technikát alkalmazva. Ezzel top lovak egész generációja került ki utána a kis francia tenyészetből. A világhírnevet a „kis harcos” Itot du Chateau (Le Tot de Semilly után) hozta meg. A kis sárga herélt karrierje önmagában is megérne egy külön cikket, hogyan lett a fiatalon a karámból kiugró, majd egy kamion által elütött és súlyosan megsérült csikóból korunk egyik elsőszámú toplova, előbb Michael Hecarttal, majd Edwina Alexanderrel, az ismert lókereskedő holland Jan Tops feleségével. Azt a bámulatos technikát és küzdőképességet, amely a kis sárga életpályáját jellemezte, bizonyosan ebből a kancacsaládból hozta.  Ezt az is bizonyítja, hogy anyai féltestvérei közül több is jól megállja a helyét a nemzetközi megmérettetésben.  Az is igaz, hogy Sophie du Chateau a jelen legjobb ugróörökítői után (Narcos II,Kannan, Le Tot és Diamant de Semilly stb.) adott csikókat. Quidam de Revel után mindjárt 4 különböző évjáratú utóda született. Így Nikidam du Chateau, amely, Ralf Litz nyergében Németországban145 150 cm-en szerepel sikerrel.

 

Teljes testvére Oui M’sieu du Chateau Toni Hassman jelenlegi egyik legjobb lova, 160 cm-en versenyez. De folyamatosan érkeznek a testvérek is. Így Kor de Chateau jelenleg 140 cm-en, Petrus du Chateau pedig 145 cm-en versenyez. Sophie du Chateau után 11 kanca született és napjainkban 11 különböző ivarú utóda versenyez legalább 140 cm-es szintűpályán. Fedezőménként közülük egyedül Nikidam du Chateau szolgál, származásában olyan ászokkal, mint Ibrahim háromszor, Alme Z kétszer, valamint olyan korszakos francia angol telivér örökítőkkel, mint Rantzau xx, Furioso xx, és FraDiavolo xx. Nem mindennapi, a sellefrancais fajta születésében kulcsszerepet játszó összes egykori St-Lö-i ászt egy pedigrében látni.

 

Kivételes lehetőségként, és a korábban For Feeling révén Ralf Litz-cel ápolt jó kapcsolat eredményeként, áll most a magyar tenyésztők rendelkezésére az idei évben Nikidam du Chateau.

 

 

 

 


Copyright © 2013 Mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás és Kórház.